Kracht 7 Kindercoaching
volg mij of neem contact op:
  • De praktijk
  • Wie ben ik
  • Coaching
  • Werkwijze
  • Ouders
  • Theekransjes
  • Reflexintegratie
  • Prive zwemles
  • Tarieven
  • Contact
  • Blog
  • FAQ'S

Leerkracht zijn

6/10/2017

0 Reacties

 

Vroeger wilde ik juf worden. Na mijn stage tijdens de opleiding agogisch werk op een toen nog zo genoemd MLK school. ( school voor moeilijk lerende kinderen) wist ik het. Werken in de klas was leuk. Samen en met kinderen. Nu was ik destijds niet zo van het nog lang naar school moeten gaan dus koos ik uiteindelijk voor een andere juf opleiding. Ik werd zwemonderwijzer. Wat heb ik veel kinderen mogen onderwijzen. Mogen leren zwemmen en dat met heel veel plezier. Nu mag ik privé zwemles geven. Volle aandacht voor het kind. Wat een rijkdom is dat.
De afgelopen paar jaar heb ik heel vaak geroepen ” wat ben ik blij dat ik geen leerkracht ben geworden”. Ik moest er niet aandenken dat ik nu voor de klas zou staan. Ik zie het namelijk als moeder op de school van mijn kind, ik hoorde het tijdens mijn opleiding als kindercoach van leerkrachten die ook de opleiding deden. Ik kan er als leerkracht niet zo voor het kind zijn zoals ik zou willen. Ik moet zo veel andere dingen om het kind heen. Dingen waardoor ik niet met het kind zelf kan werken. Protocollen, lijstjes afwerken. Maar ook veel verschil in leerlingen het passend onderwijs etc.  Ik wil zo graag meer betekenen voor een kind daarom doe ik omscholing en ga ik kindercoach worden in plaats van leerkracht. Allemaal bevlogen leerkrachten die vastliepen in het huidige onderwijs. 

De klas waarin ik stage liep was gevarieerd. Verschil in niveau van leren en gedrag. Maar met een leerkracht en een onderwijsassistent en nog geen 15 kinderen in de groep was er heel veel individuele aandacht mogelijk. Daarnaast kregen de kinderen ook nog extra begeleiding van specialisten die in deze school actief waren.

Mijn jongste heeft het lastig op school. Leert moeilijker dan andere kinderen maar past binnen het passend onderwijs. Hij heeft heel veel aandacht nodig. Zijn juffen zien hem. Zijn juffen werken keihard met hem. Alleen zitten er naast mijn kind nog 31 andere kinderen in de klas die ook aandacht nodig hebben en soms ook veel aandacht. Ook die kinderen krijgen van de juffen de aandacht en de juffen werken ook keihard met hen. Terecht want onze kinderen hebben die aandacht ook nodig ongeacht of je hoogbegaafd, middenmoot of onder de middenlijn werkt. Ieder kind is uniek en mag zijn eigen leerlijn hebben. Ik benijd ze niet de juffen. Want naast dat ze keihard met onze kinderen werken voeden ze onze kinderen deels mede op, leren ze de kinderen sociaal emotioneel te ontwikkelen, zorgen ze voor beweging en doen ze ook naast keihard werken leuke dingen. Een rekenles cake maken bijvoorbeeld. Meten en wegen. Je kunt je voorstellen dat gewoon uit het boekje werken minder tijd kost dan een les een cake bakken waarin iedereen aan de beurt komt om dingen af te wegen en te meten. Wat fijn dat ze het toch doen ook al gaat dat ten koste van iets anders. Keuzes maken voor onze kinderen maar ook voor zichzelf. Zij moeten zich immers verantwoorden aan het management hoe zij hun werk uitvoeren.
​
Gisteren staakten de leerkrachten van de meeste scholen in Nederland. Een groot aantal leerkrachten ging richting Den Haag of zochten een andere plek op om samen te komen om hun stem te laten horen. De stem voor jouw en mijn kind. Kinderen die volle aandacht verdienen op iedere school. Leerkrachten die liever hun tijd en energie steken in jouw en mijn kind dan in teveel protocollen. Leerkrachten waarvan wij verwachten dat die jouw en mijn kind het allerbeste geven. Want wij als ouders willen het allerbeste voor ons kind. Toch waren er gisteren en ook al eerder veel tegen geluiden van ouders. Wat was het lastig dat de school een dagje dicht ging. Wat was het lastig dat zij ineens opvang moesten gaan regelen. Wat was het lastig dat het schema van thuis over de kop moest worden gegooid. En die leerkracht die heeft toch ook best wel veel vakantie. En ach op het moment dat je als ouders iets moet regelen omdat het anders gaat dan verwacht dan krijgt je kind misschien toch wel de juiste aandacht. Nee lieve ouders. Onze kinderen krijgen niet altijd de juiste aandacht. De leerkrachten van onze kinderen moeten schipperen met hun tijd. Moeten keuzes maken die ook regelmatig ten koste gaan van jullie en mijn kind. Er zitten maar 24-uur in een dag. En dan zijn ze naast leerkracht vaak ook nog zelf ouder, partner, vriend of vriendin, sportgenootje etc, ook dat moet in die 24 uur.
Ik sta achter de leerkracht. Ik zie soms hun onmacht om meer te willen doen voor het kind en het niet te kunnen. Binnen het passend onderwijs is dat jammer genoeg niet meer passend. Het gaat de meeste leerkrachten niet om meer salaris al is dat altijd fijn het gaat meer om geld zodat de groepen kleiner kunnen worden dat er extra hulp in te zetten is dat er vervanging kan komen bij ziekte etc. De meeste leerkrachten doen hun werk met liefde. Zorgen ze met liefde 5 dagen in de week voor onze kinderen.  
Het is duidelijk wanneer het onderwijs zo doorgaat is het niet goed voor de ontwikkeling van onze kinderen. Is het niet goed voor de leerkracht en is het niet goed voor ons basisonderwijs. 

Natuurlijk is het lastig voor ons als ouders om de planning te moeten wijzigen. Te zorgen dat er opvang is voor ons kind. Dat er misschien een vrije dag moet worden opgenomen. Aan de andere kant als ons kind ziek is zorgen we ook voor opvang.  Hier was het de BSO die aangaf open te zijn voor alle kinderen. Ook voor slechts 1 keer. Ouders losten het onderling op. Bedrijven sprongen er op in door kinderen mee te laten nemen naar het werk. Kinderen konden gratis of met korting naar musea of pretpark. Hoe mooi is het dat er zulke initiatieven ontstaan.  Met elkaar voor elkaar. 

En jij lief mens in de ZORG, want ook die signalen kwamen er van hoe zo hebben leerkrachten het moeilijk, hoe zo gaan ze staken, hoe zo,  jij werkt ook je benen uit het lijf. Moet roeien met de riemen die je hebt en wilt graag zo veel meer doen maar ook in jullie beroepsgroep is het er niet beter op geworden. De leraren geven nu een heel helder signaal af. Zij staan op. En hoe lastig het ook is om jullie werk neer te leggen en te zeggen ook wij staken. Ook jullie stem is belangrijk. Laat jullie horen.
 

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Nadine, coach bij kracht 7. 

    Archieven

    Oktober 2017
    Juli 2017
    Februari 2017

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.